Er zijn heel veel verschillende routes om te suppen. Een aantal die ik zelf ook gedaan heb, en een aanrader vind staan hieronder vermeld. Daarnaast hebben wij meerdere routes in de omgeving voor je klaarliggen. 

Aldtsjerk, Wyns en Bartlehiem

Deze SUP route van ca 4,5 uur start in het pittoreske Aldtsjerk, dat aan de Elfstedenroute ligt. Een streekdorp dat in de Middeleeuwen is ontstaan. Het heeft nog een karakteristieke ijzeren ophaalbrug uit 1920. Op de route ligt ook het terpdorp Wyns. Dit is vooral bekend om het nog veel gebruikte pontje. Als laatste komt deze SUP route door het kleine, maar wereldberoemde dorp Bartlehiem. Het is bekend door 'het bruggetje' tijdens de Elfstedentocht. Beelden die iedereen zich nog wel herinnert: de mensenmassa op en rondom de kruising.

Let op! Deze route gaat over grote plassen / open water en is niet geschikt voor beginnende suppers. Houd rekening met stroming, wind en onverwachte weersituaties.

Earnewâld Jan Durkspolder

Deze SUP route van 2 uur brengt je van Earnewâld naar het natuurschoon van de Jan Durkspolder. Dit is een laagveen-, moeras- en weidegebied met rietkragen en sloten. Dit maakt het een ideaal leefgebied voor vele soorten vogels. Zo heb je kans om lepelaars, gele kwikstaarten, boerenzwaluwen en ooievaars te zien.

Let op! Waterplanten kunnen het tegen het einde van de zomer lastig maken om te suppen door ondiepe gedeeltes.

Nationaal Park De Alde Feanen is een uniek laagveengebied en bestaat uit een afwisselend landschap met onder andere meren, slootjes, weilanden, rietlanden en moerasbossen. De variatie in het landschap zorgt voor een grote rijkdom aan verschillende planten en dieren. Centraal gelegen in het park is het dorp Earnewâld met het bezoekerscentrum.

Rondje Burgumermar en de Leijen

15 km, ca. 4 uren

Het Burgumer Mar en De Leien liggen midden in het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) en zijn met elkaar verbonden door De Lits. Afhankelijk van de weersomstandigheden (wind) en je ervaring (gewenste afstand), kun je ervoor kiezen om één of beide meren te verkennen. Alle oevers hebben hun charme, maar van een extra inspanning die je naar de noordelijke oevers van De Leien brengt, krijg je zeker geen spijt! Halverwege De Lits ligt het karakteristieke dorp Eastermar. Hier vind je karakteristieke panden, detailhandel, horeca en een mooie passantenhaven met diverse voorzieningen.

Deze route is vooral geschikt wanneer het windstil is, omdat het vrij grote open vlaktes zijn.